Låt dig inte luras av glutenfri vodka

Nyheter. 8 jun 2017.

Stolichnaya glutenfri illustration[Primewine]


Vodkatillverkare lanserar glutenfri vodka. Enligt myndigheterna är dock all sprit glutenfri och därför är en märkning med detta inte tillåten.


Att undvika gluten har blivit trendigt, med en blomstrande marknad för dessa – ofta dyrare – produkter. Men det gäller att se upp med marknadsföringsbluffar.


Nyligen lanserades en glutenfri vodka av märket Stolichnaya i Sverige, gjord på de glutenfria råvarorna majs och bovete istället för råg, vete eller korn som annars är vanligt.


– Den glutenfria livsstilen ökar runt om i världen och Stoli har gjort sig känd för att möta marknadens efterfrågan på ett innovativt sätt, säger Dmitry Efimov, vd för tillverkaren SPI Group, i ett pressmeddelande.


Vad som inte framgår i pressmeddelandet är dock att produkten är onödig.


Enligt den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA, är all destillerad sprit naturligt glutenfri, oavsett råvara. De behöver därför heller inte märkas ut som allergener på varken mat eller dryck, vilket även Livsmedelsverket bekräftar.


När Äkta vara kontaktar den svenska importören Primewine, så medger de att även Stolichnayas vanliga vodka, gjord på vete och råg, är glutenfri. Den destilleras inte mindre än tre gånger till en styrka av 96,4 procent alkohol och filtreras sedan fyra gånger genom bland annat kvartssand och aktivt kol för att bli av med orenheter.


– Det stämmer som du säger att även de andra vodkorna är glutenfria, på grund av de anledningar som du beskriver med destillering och filtrering, säger produktkoordinatorn Markus Fredén till Äkta vara.


Men det är inte bara ett sätt att lura godtrogna konsumenter på en extra slant. Det verkar även vara olagligt. För att få märka en produkt som glutenfri så får den innehålla maximalt 20 milligram gluten per kilo, men märkningen måste också vara relevant för produkten för att inte riskera att vilseleda konsumenten. I det här fallet ger den det felaktiga intrycket att annan sprit innehåller gluten.


Värt att notera är att Systembolaget uttrycker sig försiktigare än de andra myndigheterna och skriver i ett mejl till Äkta vara att "det mesta av glutenhalten" försvinner vid tillverkningen; att det således kan finnas spår kvar. Hur detta går till förklarar de dock inte. Att glutenhalten är under gränsen för glutenfritt är de dock säkra på och därför har de inte heller någon märkning för glutenfri sprit i sina butiker. Den aktuella vodkan säljs dock i nuläget endast till restauranger och finns inte i Systembolagets sortiment.


FAKTA: Glutenfri
  • Gluten är proteiner som finns i bland annat vete, råg och korn.
  • Produkter som märks som glutenfria får innehålla högst 20 mg/kg av dessa.
  • Endast produkter som vanligtvis innehåller gluten får märkas som glutenfria.
FAKTA: Vodkaproduktion
  • Vodka framställs genom att stärkelserika grödor, till exempel vete eller potatis, blandas med vatten och får jäsa så att alkohol bildas.
  • Mäsken, som är en slags tunn gröt, värms upp till en temperatur under vattnets kokpunkt så att huvudsakligen alkoholen avdunstar och kan avskiljas från mäsken. Det resulterande destillatet får högre alkoholhalt än mäsken och består nästan uteslutande av alkohol och vatten. Redan här borde allt eller så gott som allt av glutenet försvinna.
  • Ofta destilleras resultatet ytterligare några gånger för att alkoholhalten ska nå över 95 procent, vilket är EU:s minimigräns.
  • Spriten filtreras sedan, ofta genom aktivt kol, för att bli av med merparten av de kvarvarande orenheterna.
  • Innan vodkan konsumeras späs den ut med vatten till önskad alkoholhalt.


Ivar Nilsson


RSS

Annons:

    Annons:

    Medlemmsannons_ny