Öl

Livsmedel ÅÄÖ. 16 aug 2017.

 

öl

 

"Äkta vara-öl" stipuleras redan av tyskarna i Reinheitsgebot från 1516. Där begränsades innehållet till enbart malt, humle, jäst och vatten. Fram tills nylig bryggdes ölen nära konsumenten, direkt på gården eller på ett bryggeri i närmsta stad. Dessa är dock idag uppköpta och/eller nedlagda och dagens industriproducerade öl bryggs i gigantiska bryggerier. Och de kan dessutom innehålla betydligt med än de tyska 1500-talsölen.


Malten kan drygas ut med billigt ris och majs, beskan kan komma från så kallat isomeriserat humleextrakt och inte mindre än 34 tillsatser med E-nummer är tillåtna inom EU. Men från USA har det, med start i mitten på 1990-talet, kommit en motsatt trend med mikrobryggerier eller craft brewerys, där ölentusiaster går tillbaka till ölets rötter producerar öl på ett hantverksmässigt sätt.

 

Se upp för

öl som inte deklarerar vad de innehåller, eller endast deklarerar "innehåller kornmalt". I dessa fall är det nämligen svårt att få veta vad ölet innehåller. På alkoholdrycker med en alkoholhalt över 1,2 volymprocent är tillverkaren nämligen inte ålagda att redovisa innehållet för konsumenten.

 

Leta efter

öl från mindre bryggerier, som ofta är bättre än de från större. Här i Sverige finns det idag över 100 hantverksbryggare av olika storlek.

 

Ekologiskt

Numera finns några ekologiska öl, och fler kommer nog. Här är några exempel: Åbro Ekoöl och Sigill, brittiska Circle Master, Brakspear Oxford Gold Organic, Whistable Bay och tyska Riedenburger Pils.

 

Tips

Står det ”Reinheitsgebot” så vet du att brygden är fri från tillsatser.


Skriv gärna under vår namninsamling här >>

RSS

7 kommentarer

 • Att man skriver kornmalt kan också betyda att man använder just korn. Ibland används vete eller till och med råg i öltillverkning. Men visst ska man vara uppmärksam. Carlsberg har sagt att man har slutat med råfrukt, dvs. majs. Bryggeriet är rädd för genmodifierad gröda. Öl ska inte innehålla några tillsatser. Men danskarna har länge haft förkärlek för majs och ris i sitt öl. Svenska småbryggerier är däremot ganska noga med att följa den tyska renhetslagen.
  Jan Bärtås. 17 nov 2008 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Man borde ändra reglerna för öl då de borde skriva allt som ölen innehåller, finns ju risk att man använder något som man kan vara allergisk emot!
  mattias holter. 19 nov 2008 (Svara på inlägg | Abuse)
 • De tyska renhetslagarna stipulerade faktiskt bara malt, humle och vatten. Jäst visste man faktiskt inte vad det var. "Oftast är öl från mindre bryggerier bättre än från större." Märkligt påstående. Om man säger att öl från mindre bryggerier oftast har mer karaktär kanske det stämmer.
  Anders Öhman. 27 dec 2008 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Det är ju konstigt att det får vara så här med livsmedel med tanke på vilka konsekvenser allergier har. Själv så kan jag inte dricka vissa öl - framförallt svenska - jag får migrän. Danska och tjeckiska går hur bra som helst. Något märkligt tänkte jag att det var, att det måste finnas något i ölen men innehållsförteckningen gav mig ingen vägledning... fick tipset från någon att det är allergi mot finkelolja. Hur kom den dit i så fall? Vad gör de med maten och drycken vi får i oss?
  Katarina Z. 17 nov 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Det finns en hel del hjälp- och tillsatsämnen som är tillåten i öl som är bryggd enligt "Reinheitsgebot". Öl som är underjäst (t. ex. Pils) innehåller normalt mindre tillsatser.
  Jörg. 15 maj 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Det är en skandal att alkoholdrycker med en alkoholhalt över 2,25 volymprocent inte behöver redovisa vad de innehåller!!! Här behövs ny EU-lagstiftning.
  Matthias M. 31 jul 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Jag får enorm klåda och utslag när jag dricker vissa ölsorter. Jag har varit uppmärksam när jag testat olika ölsorter och upptäckt att endast den med Ekologisk kornmalt ger utslagen och klådan. Så jag skulle gärna vilja veta exakt vad den innehåller!
  maria. 1 maj 2016 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Livsmedel

Livsmedelsguiden grundar sig i huvudsak på fakta från boken Äkta vara av Mats-Eric Nilsson. Till det kommer våra egna iakttagelser och erfarenheter. Meningen är att vi med hjälp av alla läsare ska bygga en livsmedelsbank som fungerar i hela landet.


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3