Honung

Livsmedel GHI. 3 feb 2016.


Honung är enligt Livsmedelsverket, något förenklat, den produkt som bin framställer av pollen och nektar. För att få kallas honung får inget ha tillförts eller borttagits. I butikshyllorna kan man hitta produkter som faktiskt är uppblandade med industriellt framställd fruktos för att bli lagom rinnig. All honung är i färskt tillstånd rinnande och bärnstensfärgad. Kristalliserad blir den mer eller mindre fast och färgen varierar från nästan vitt, via gula nyanser, till brunt. Kristalliseringen sker naturligt i rumstemperatur, förutom med akaciahonung som förblir rinnande.

 

Se upp för

billig importhonung. Här kan det till och med vara svårt att lista ut varifrån råvaran kommer. Undvik processad industrihonung som värmts upp till 55 grader för att kunna pumpas runt i honungsfabriken där den pastöriseras och filtreras. Vid uppvärmning försvinner en del av smaken liksom nyttiga enzymer.

 

Leta efter

honung från EU, gärna från lokala biodlare. Eftersom denna ofta inte värmts mer än obetydligt behåller den alla sina ursprungliga smak- och näringsämnen.


Ekologiskt

Kung Markatta, Änglamark, Eguale och Tarpa har alla Krav-märkt honung.

 

Tips

Honung blandad med citron är en beprövad huskur mot hosta.


Läs biodlaren Birgitta Bengtssons debattinlägg om honungsfusk>>RSS

5 kommentarer

 • Min pojkväns morfar har sin egen biodling och när det är säsong så känns det som om hela skafferiet är fyllt med honungsburkar! Men det går åt, jag använder honungen till det mesta, både i matlagning och när jag bakar. Man känner stor skillnad mellan den hemodlade honungen och den man får i butiken, efter att ha smakat på denna honung så smakar butikshonungen faktiskt enbart socker! Rekommenderar alla att leta upp en riktig biodlare och hanlda där istället, inte bara för smakens skull utan också för nyttigheten!
  Mikaela Nordgaard. 10 mar 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Hej! Vart i stockholm kan man hitta kallslungad eller rå/raw helt oupphettad honung? Verkar vara svårt att vara helt säker på vilka produkter som verkligen är helt oupphettade. Vore väldigt tacksam för svar.
  an. 2 jul 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Det är gott och väl att biodlarna kallslungar sin honung och jag handlar gärna ekologiskt men helst KRAV-märkt där omtanken även gäller de producerande djuren! Nu är bina sjuka och dör, p.g.a. odlarnas girighet att byta ut deras insamlade honung mot socker vilket inte ger dem skydd mot sjukdomar och försvagar dem. Detta är en miljökatastrof som jag inte finner nämnd någonstans här på sajten. Är starkt frestad att börja med naturlig biodling själv. I längden är det av ondo att manipulera djur och växter.
  sara. 14 sep 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Hej. Har hört detta med att byta ut socker mot honung, men aldrig att det skulle vara problem. Kan detta bidra till moderna bi-sjukdomar? Har du bra fakta liggande någonstans, någon länk, så man kan få läsa? Mvh Jonathan
  Jonathan Odqvist. 9 feb 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Svar till an: Sök på biodlarna, det finns nog en lokalbiodlare som du kan köpa och fråga om honungen.
  Sofia . 24 feb 2016 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Livsmedel

Livsmedelsguiden grundar sig i huvudsak på fakta från boken Äkta vara av Mats-Eric Nilsson. Till det kommer våra egna iakttagelser och erfarenheter. Meningen är att vi med hjälp av alla läsare ska bygga en livsmedelsbank som fungerar i hela landet.


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3