Vanilj

Livsmedel VWXYZ. 16 nov 2015.

Bara en ytterst liten andel av den vaniljsmak som finns i våra livsmedel kommer från den orkidé som aromingenjörerna så gärna vill härma. Det mesta är alltså fusk och man kan dra slutsatsen att det måste vara något mycket speciellt med den äkta vaniljen eftersom butikernas produkter är så nedlusade med alla dessa kopior. Från glass till luftrenare.


I sitt naturliga tillstånd förefaller vaniljorkidén till en början vara helt ointressant. Fröskidan har vid skörd i det närmaste ingen doft alls. Den särpräglade smaken utvecklas genom en ganska komplicerad behandling – där soltorkning är ett centralt inslag och skidan svartnar. Sammanlagt tar denna process omkring sex månader och är en av förklaringarna till vaniljens höga pris. Den andra är att pollineringen måste ske manuellt.

De viktigaste vaniljtyperna är bourbon – från Madagaskar och Indonesien – tahitisk och mexikansk. Alla med sin egen karaktär, men med den svårbeskrivbara sötaktiga och samtidigt nyanserade aromen som gemensam nämnare. Och det är just denna komplexitet som smakteknologerna aldrig kommer att kunna fånga.


Se upp för
vanillin. Det kan utvinnas ur bland annat petroleumprodukter och rötad gran. En del fabrikanter försöker förvilla oss konsumenter med att kalla vanillin för vanilla i Sverige, samtidigt som det ju är det engelska ordet för vanilj. Många produkter har dessutom vanilj i namnet på förpackningens framsida trots att de smaksatts med vanillin. Uttrycket "naturlig arom" är också något att se upp med. Det betyder nämligen inte att smaken kommer från vanilj. Endast uttrycket "naturlig vaniljarom" garanterar detta.


Leta efter
vaniljsocker gjort på enbart socker och vanilj.


Tips
Blanda vaniljpulver (mald vaniljstång) från tex Kung Markatta eller KhoiSan Tea direkt i tex rabarberkrämen.


Se även Vaniljsocker >>


VaniljRSS

8 kommentarer

 • Jeg brukar köpa äkta eko-vaniljpulver. Den räcker jättelänge och det blir en underbar smak i kakor och glass. Jag brukar köra socker i mixern och pytsa i lite vaniljkorn, låt stå i tät burk ett par dar och du har ett äkta vaniljsocker.
  gunilla. 19 nov 2008 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Detta vaniljpulver har jag letat länge efter. Vad heter det och var får man tag på det? För naturligtvis skall man använda detta i stället för all annan smörja som finns att köpa.
  Kerstin Nordin. 19 nov 2008 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Jag vet att det ekologiska vaniljpulvret finns på de flesta coop-butiker. Det bästa är att man bara behöver ta 1/3 av vad som behövs i receptet! Det säger en hel del om hur äkta det är!:)
  mattias holter. 19 nov 2008 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Man kan få tjata en del men de brukar få hem det man vill ha. Jag handlar det mesta ekologiska och äkta i coopbutiken i Sunnansjö, dalarna. De är fantastiska på att ta hem det mest krångliga varor. Ger inte upp i första taget.
  gunilla. 22 feb 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Vaniljpulvret i den lilla burken har jag hittat på Ica superm. & Hemköp i Herrljunga. Ica Maxi i Alingsås har den oxå. Har man använt detta pulver vill man inte ha det "gamla vanliga" vaniljsockret för det smakar inte vanilj.
  agneta. 24 feb 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Detta vaniljpullver är verkligen fantastiskt, en överlägsen smak och dryghet, kostar några kronor extra men räcker LÄNGE och blir billigare i längden.
  Björn. 1 apr 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Vill bara påpeka att molekylen vanillin, inte bara utvinns ur granröta, utan att det även är den viktigaste aromatiska molekylen i äkta vanilj från orkidén. Att smaken skiljer sig åt beror på att äkta vanilj består av fler andra beståndsdelar som tillsammans ger en mer komplex smak än ren vanillin. (I dag har man identifierat ca 170 ämnen)
  Staffan. 4 feb 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Jag köper min vanilj från vaniljimporten.se där har man bl.a Bourbornvanilj, som jag tycker är den bästa. De använda stängerna torkar jag och mixar med socker och får ett perfekt vaniljsocker. Tala om återanvändning! Gunnar
  Gunnar Höistad. 22 maj 2012 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Livsmedel

Livsmedelsguiden grundar sig i huvudsak på fakta från boken Äkta vara av Mats-Eric Nilsson. Till det kommer våra egna iakttagelser och erfarenheter. Meningen är att vi med hjälp av alla läsare ska bygga en livsmedelsbank som fungerar i hela landet.


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3