Apelsinjuice

Livsmedel AB. 25 apr 2016.

För att apelsinjuice ska vara så god och nyttig som möjligt ska den drickas direkt efter pressningen. Men tyvärr händer idag mycket på vägen mellan presseriet och konsumenten. Den mesta av juicen koncentreras och direkt efter pressningen för att kunna fraktas längre och lättare. När man tar bort vattnet försvinner dock även en hel del av smaken, varför även aromämnen utvinns under koncentreringen och återförs när juicen blandas ut i samband med paketeringen.


Ett problem för konsumenten är att fabrikanterna tänjer på begreppet färskt.  De flesta juicer vi köper i butik är  pressade direkt efter apelsinskörden i de länder där odlingen sker. Bland annat Tropicana kallar då sin juice för färskpressad, vilket är ett ganska otydligt uttryck, då det innebär att juicen har pastöriserats flera gånger och kan ha lagrats i upp till ett år innan den når konsumenten. Sedan lagras och transporteras den i tankar dess lagras den, efter att ha pastöriserats två gånger, på tank. Sådan juice får inte kallas färskpressad, vare sig i USA, Storbritannien eller Frankrike. Men i Sverige går det.


Se upp för

Juice från koncentrat. Det liknar mycket lite det man får i glaset då man pressar själv. Färskpressad behöver dessutom inte inte betyda att juicen är färsk, utan endast att frukten var det när den pressades.


Leta efter

Juicer som är så nyligen pressade och så lite behandlade som möjligt. Juice som inte är tillverkade av koncentrat har blivit lättare att få tag på, men opastöriserad apelsinjuice är fortfarande svårt att finna. Loviseberg i Tumba gör dock en helt opastöriserad juice, vilket samtidigt innebär att den är synnerligen färskpressad (håller i max 9 dagar vid +2 grader). Brämhults och Ica Selections juicer är också bra alternativ till hemmapressad juice. Dessa pressas kort före leverans till butikerna, men pastöriseras lätt för att få lite längre hållbarhet. Gemensamt för dessa juicer är att de varierar i smak efter säsong och tillgång på frukt, till skillnad från exempelvis Tropicana som blandar sina juicer så att de uppnår samma smak hela året om.


Säsong
Bästa säsongen för apelsiner är vintern, då smakar den färskpressade juicen också godast.

Ekologiskt

Både Saltå kvarn och God morgon säljer varianter som är både ekologiska och ej framställda från koncentrat, vilket annars är vanligt även bland de ekologiska juicerna. Ingen av dem är dock nypressade. Brämhults säljer dock en ekologisk nypressad juice, men endast under apelsinskörden.RSS

6 kommentarer

 • Hur är Willys färskpressade juice?
  Mats . 11 nov 2008 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Stämmer in i Mats fråga, hur är det med Willys färskpressade juice?
  Gabriel. 13 nov 2008 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Hur är det med hälsoriskerna med koncentrat?
  Ellen. 4 mar 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Brämhults nypressade är lätt värmebehandlade = pastöriserade Loviseberg är pressade rakt ner i flaskan vad jag har läst på, det måste väl betyda att Lovisebergs produkt har mer vitamniner kvar eller hur?
  Robban. 18 jan 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Ica selection apelsinjuice är den enda på marknaden som är opastöriserad. Ännu. http://www.ninasmat.se/recept/matrecept-bilder/DSC_0059.jpg
  Nina. 18 jan 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Det är alltså Loviseberg som tillverkar ICAs opastöriserade.
  Anna Karin,Äkta vara. 19 jan 2012 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Livsmedel

Livsmedelsguiden grundar sig i huvudsak på fakta från boken Äkta vara av Mats-Eric Nilsson. Till det kommer våra egna iakttagelser och erfarenheter. Meningen är att vi med hjälp av alla läsare ska bygga en livsmedelsbank som fungerar i hela landet.


Senaste nyheter

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3